Openingsweekend van Ku(n)stroute Zijpe aan Zee

Met bijzondere openingsavond, beeldende kunst, livemuziek, workshops en de Korendag

Op vrijdag 10 juni om 19:45 uur start op het Dorpsplein in Groote Keeten de opening van de 25ste editie van Kunstroute Zijpe. Het belooft een bijzondere avond te worden. Na de openingshandeling, die verricht zal worden door wethouder Kruit, zullen de aanwezigen gezamenlijk, onder muzikale begeleiding, naar het strand van Groote Keeten lopen. Nabij Strandpaviljoen ‘t Klavertje Vier zal omstreeks 20:30 uur een bijzondere caleidoscoopvoorstelling plaatsvinden. Deze openbaar toegankelijke voorstelling op het strand van Groote Keeten zal heel verrassend zijn.

Duo Roma (muziek), KeetKoor (zang), Team Fryske Draeken (kunstvliegers), Silver Lining (muziek), Art.In.Motion (dans), Compagnie with Balls i.s.m. STUDIO noordholland (theater), Colet en Babette (harp en zang), COVERED&Friends (muziek) en Pardeux en Pardans (dans) zullen allemaal optreden. De techniek is in handen van Rob den Dulk. Na de voorstelling kunnen de kunstwerken van Rutger Jan Bredewold bezocht worden én de kunstwerken van de leerlingen die mee hebben gedaan aan het basisscholenproject.

Bij slechte weersomstandigheden kan het niet doorgaan. Er zal in dit geval een alternatief binnenprogramma plaatsvinden. Gezien de beperkte ruimte is dit helaas alleen toegankelijk voor genodigden van Ku(n)stroute Zijpe aan Zee. Bij twijfel over het weer, check kunstroutezijpe.nl.

 

Beeldende kunst 10 t/m 26 juni

Tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee zullen rondom de tien strandpaviljoens in Petten, Sint Maartenszee, Callantsoog en Groote Keeten kunstenaars uit heel Nederland hun kunstwerken exposeren. Aan elk paviljoen is een beeldend kunstenaar gekoppeld, die op het strand rondom het paviljoen en in sommige gevallen ook op het terras en binnen kunstwerken tentoon zal stellen. De deelnemende kunstenaars zijn Roland de Jong Orlando (Zee&Zo), Bleeslat (NewZuid), Ine van der Horn (Noord), Ellen Boersma (Zilte Zucht), Rob Sweere (De Strandtent), Marco Goldenbeld (Woest), Eric Dolfij (De Toko), Carel Kuitenbrouwer (Vos), Beatrix Smit (De Stern) en Rutger Jan Bredewold (’t Klavertje Vier).

De kunstwerken van de ruim 700 deelnemende basisschoolleerlingen, die gemaakt zijn onder begeleiding van Beatrix Smit en Rutger Jan Bredewold, zijn te vinden bij De Stern en ‘t Klavertje Vier.

 

Livemuziek en presentatie kunstenaar op zaterdagavond 11 juni

Op zaterdagavond start om 19:30 uur de muziekavond bij ’t Klavertje Vier in Groote Keeten. De avond wordt geopend door de gelegenheidsformatie “Goud van Oud”: een kwartet vrienden, die met accordeon, gitaar, percussie en zang, dé hits uit de jaren ‘60 ten gehore brengen. De “Braafe Jongens” zullen de muziekavond bij ‘t Klavertje Vier komen opluisteren. Ze zullen tweemaal een set spelen. Afkomstig uit de Bigband “Miss Jones”, brengen zij heerlijke lichte, melodische jazz. Isabelle Braaf is een boeiende zangeres en middelpunt van de formatie.

Rutger Jan Bredewold zal van 20:30 tot 21:00 uur ook bij ’t Klavertje Vier een presentatie verzorgen over zijn werk en werkwijze. “Hoop, op de spelende mens! Beginnen is de belangrijkste stap, in spel en met beeldend werk. Door spel kan je vrijer denken en in het maken van keuzes ben je creatiever als je durft te spelen. Veelal gaan mensen gebukt onder terminale serieusheid en daardoor kunnen ze geen plezier meer beleven binnen hun activiteiten.”


Workshops

In de aanloop naar Ku(n)stroute Zijpe aan Zee hebben geïnteresseerden deel kunnen nemen aan een Mozaïekworkshop, onder begeleiding van Beatrix Smit. Tijdens deze workshop zijn keramische torso’s met voorgevormde en willekeurige vormen gemaakt. De gemaakte kunstwerken worden tentoongesteld in De Stern en zijn de gehele periode te bezichtigen.

Op zaterdag 11 juni van 9:00 tot 12:00 en zaterdag 25 juni van 15:00 tot 18:00 uur zal Johan Pronk op het strand van Sint Maartenszee nabij New-Zuid een workshop fotografie verzorgen. Tijdens een wandeling over het strand, langs het water en door de duinen krijg je informatie over de instellingen van de camera en leer je over de compositieregels en beelduitsnede. De workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Aanmelden is verplicht en kan via www.johanpronk.nl/tussen-zand-en-zee (http://www.johanpronk.nl/tussen-zand-en-zee), deelname bedraagt € 32,50 per persoon. Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers.

Op zondag 12 en 19 juni én op zaterdag 25 juni verzorgt Yvonne Zwaan van 13:00 tot 16:00 nabij ’t Klavertje Vier de workshops “Schilderen aan Zee, een unieke beleving”. Tijdens de workshop, die ook geschikt is voor beginners, worden de mooie luchten, de zee of het kleurrijke strandleven op het doek gebracht. Aanmelden kan via pzwaan54@quicknet.nl (mailto:pzwaan54@quicknet.nl) of 0618187952. Kosten: € 20,- p.p. incl. materialen.

Korendag zondag 12 juni

Tijdens de Korendag zullen bij diverse paviljoens uiteenlopende koren optreden. Het KeetKoor vormt het verbindende koor. KeetKoor bestaat uit 24 zanglustige types m/v/x, die al meer dan 16 jaar met elkaar en meerstemmig “zee-zon-zand”-repertoire ten gehore brengen. Het KeetKoor staat onder enthousiaste leiding van Marianne Rijnders. De laatste druppel zal van 10:45 tot 11:15 uur optreden nabij Strandpaviljoen Zee&Zo in Petten. Het Pettemerkoor De laatste druppel, ooit begonnen als een groep enthousiaste karaoke zangers, is thans uitgegroeid tot een koor wat er mag zijn. Het Pettemerkoor heeft niet alleen feestnummers in haar repertoire, ook hebben ze luisterliedjes en een kerstoptreden behoort ook tot de mogelijkheden. Van 12:15 tot 12:45 zal Cantabile optreden bij Strandpaviljoen NewZuid in Sint Maartenszee. Gemengd koor Cantabile staat onder leiding van dirigent Gerrit van de Belt en wordt op de piano begeleid door pianist Frank Visser. Het repertoire bestaat uit evergreens, filmmuziek en musicalliedjes. Excelsior uit Dirkshorn zal van 13:45 tot 14:15 uur optreden op het strand tussen De Strandtent en Woest. Zangvereniging Excelsior Dirkshorn is een gemengd koor opgericht in 1948. Het telt momenteel ongeveer 65 enthousiaste leden. Klassiek maar ook folksongs en populair. Sinds 2020 staat het koor onder leiding van dirigente Caroline Offerhaus en pianist Atie List verzorgt de begeleiding. Nabij Strandpaviljoen Vos start om 14:45 Koor Accoord. Accoord zingt liederen uit de gehele wereld in zeer gevarieerde stijlen. Voor een optreden in het voorjaar of in de zomer worden er bijvoorbeeld liederen uit Duitsland, de VS, de Balkan, Italië en Surinaamse en Jiddische liederen. Accoord wordt informeel maar zeer vakkundig gedirigeerd door Gerrit van de Belt uit Julianadorp. Cantabile zal met enkele nummers aansluiten. Elan uit Callantsoog treedt van 15:45 tot 16:15 uur op bij De Stern in Callantsoog. Elan Callantsoog bestaat uit 40 super enthousiaste leden. Dit koor zingt leuke meerstemmige popmuziek, meestal in de Engelse taal, maar ook in het Nederlands. Van 17:00 tot 17:30 uur zullen Muziekvereniging Zijpe en het KeetKoor gezamenlijk optreden bij ’t Klavertje Vier. Muziekvereniging Zijpe is een vereniging waarin gezellig samen muziek maken voorop staat. Dit doen zij met hun Harmonieorkest.

 

 

Ku(n)stroute Zijpe aan Zee wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. de vele vrijwilligers, kunstenaars, artiesten, strandexploitanten, de sponsoren en fondsen, waaronder de gemeente Schagen, KCARS, het VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds NH, Triade Huis voor de Kunsten, Rabobank Kop van NH, OFS en lokale ondernemers.

Kunstwerk van Marco Goldenbeld bij WOEST Callantsoog Kunstwerk van Marco Goldenbeld bij WOEST Callantsoog
Kunstwerk van Marco Goldenbeld bij WOEST Callantsoog_ Kunstwerk van Marco Goldenbeld bij WOEST Callantsoog_
Kunstwerken van Rob Sweere - Heads bij De Strandtent Callantsoog Kunstwerken van Rob Sweere - Heads bij De Strandtent Callantsoog
Pardas en Pardans Deux Balletschool Schagen Openingsdans 2019- Fotograaf Arie Spigt_ Pardas en Pardans Deux Balletschool Schagen Openingsdans 2019- Fotograaf Arie Spigt_
Art.In.Motion - Dans Art.In.Motion - Dans
Korendag - KeetKoor Korendag - KeetKoor